7 Thee Soorten die Buikvet Verbranden

7 Thee Soorten die Buikvet Verbranden

Als je op zoek bent naar manieren om dat hardnekkige buikvet te verliezen, overweeg dan het drinken van bepaalde soorten thee als een natuurlijk en smakelijk hulpmiddel. Hoewel het drinken van thee op zich niet magisch vet zal doen verdwijnen, kunnen bepaalde soorten thee helpen bij gewichtsverlies, vooral wanneer ze worden gecombineerd met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Buikvet, vooral vet rond de organen, is meer dan een cosmetisch probleem. Het is een ernstige gezondheidszorg die is gelinkt aan ziekten zoals hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde kankers (1).

Gelukkig tonen studies aan dat het verliezen van slechts 4-8% van je totale lichaamsgewicht je gezondheid aanzienlijk kan verbeteren en je risico op chronische ziekten kan verminderen (2).

Hier zijn 7 theeën die wetenschappelijk zijn bewezen dat ze helpen bij het verliezen van gewicht en buikvet.

1. Groene thee

Groene thee is rijk aan krachtige antioxidanten die mogelijk gewichtverlies ondersteunen.

Het bevat catechinen, een soort antioxidant die mogelijk helpt bij het stimuleren van gewichtsverlies en het verbranden van lichaamsvet, vooral rond de buik (3).

EGCG is de belangrijkste catechine in groene thee en is gekoppeld aan metabolisme-verhogende effecten (4).

In een studie van 14 mensen verhoogde het consumeren van een groene thee-extract dat 690 mg EGCG bevatte, de vetverbranding met 17%, vergeleken met een placebo (5).

Groene thee bevat ook cafeïne, dat bekend staat om zijn vermogen om het metabolisme te stimuleren en het lichaamsvet te verbranden (6, 7).

Hoewel de effecten bescheiden zijn, kunnen ze op den duur toch een verschil maken. Bovendien kan het combineren van groene thee met oefeningen het vetverlies nog verder verhogen (8, 9).

2. Oolong thee

Oolong thee, ook bekend als zwarte draak thee, is een traditionele Chinese thee die bekend staat om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies.

Net als groene thee is oolong rijk aan catechines die helpen bij het stimuleren van gewichtsverlies door het stimuleren van het metabolisme en het blokkeren van de vorming van vetcellen (10).

In een studie van 102 mensen met obesitas leidde het consumeren van oolong thee gedurende zes weken tot een aanzienlijk gewichtsverlies en vetverlies, vergeleken met een placebo (11).

Een andere studie toonde aan dat het drinken van oolong thee gedurende 30 dagen leidde tot een significante vermindering van lichaamsgewicht, BMI en lichaamsvetpercentage bij Chinese mannen met overgewicht (12).

3. Witte thee

Witte thee is minder bewerkt dan andere soorten thee, zoals groene of zwarte thee, en wordt daarom beschouwd als de minst bewerkte theesoort. Het bevat de hoogste concentraties aan catechines in vergelijking met andere theesoorten (13).

In dierstudies is witte thee gevonden om gewichtstoename te remmen en vetverlies te stimuleren, vooral in de buik (14, 15).

Hoewel er meer onderzoek nodig is om deze effecten bij mensen te bevestigen, suggereert het huidige onderzoek dat witte thee een veelbelovend hulpmiddel kan zijn voor gewichtsverlies.

4. Rooibos thee

Rooibos thee, ook bekend als rode bush thee, is een kruidenthee die wordt gemaakt van de Aspalathus linearis plant, die in Zuid-Afrika wordt gevonden.

Het is rijk aan antioxidanten en bevat krachtige flavonoïden die mogelijk helpen bij gewichtsverlies (16).

In een studie bij muizen met obesitas leidde het consumeren van een rooibos-extract tot een vermindering van gewichtstoename en buikvet, evenals een verbetering van de leverfunctie (17).

Een ander dieronderzoek toonde aan dat rooibos thee het vetverbrandende gen en het vetopslaggen kan beïnvloeden, wat kan leiden tot gewichtsverlies (18).

5. Kruidenthee

Er zijn verschillende kruidentheeën die mogelijk helpen bij gewichtsverlies en het verbranden van buikvet.

Paardebloemthee bevat bijvoorbeeld taraxasterol, een plantaandachtige verbinding die ontstekingen vermindert en het metabolisme van vetten en suikers in het lichaam reguleert (19).

In dierstudies is gebleken dat paardebloemthee de spijsvertering verbetert en de opname van vetten vermindert, wat kan leiden tot gewichtsverlies (20).

Andere kruidentheeën die gewichtsverlies kunnen ondersteunen, zijn gemberthee, die de spijsvertering stimuleert en de eetlust onderdrukt, en brandnetelthee, die ontstekingen vermindert en de insulinegevoeligheid verbetert (21, 22).

6. Zwarte thee

Zwarte thee is een populaire theesoort die over de hele wereld wordt gedronken. Het wordt gemaakt door de bladeren van de Camellia sinensis plant te fermenteren, wat resulteert in een rijkere smaak en een donkere kleur.

Net als andere theesoorten uit dezelfde plant, bevat zwarte thee cafeïne en catechines die mogelijk bijdragen aan gewichtsverlies (23).

In een studie van 111 mensen met overgewicht leidde het consumeren van drie kopjes zwarte thee per dag gedurende drie maanden tot een significante vermindering van gewicht, tailleomvang en heupomvang, vergeleken met een placebo (24).

Een andere studie toonde aan dat het consumeren van een zwarte thee-extract het vetverbrandende vermogen van gezonde mannen met 4,5% verhoogde (25).

7. Matcha thee

Matcha is een soort groene thee die wordt gemaakt van gemalen tencha-theebladeren. Het wordt traditioneel gebruikt in Japanse theeceremonies en is bekend om zijn heldergroene kleur en rijke smaak.

Matcha thee bevat hoge concentraties aan EGCG, een krachtige antioxidant die is gekoppeld aan gewichtsverlies en vetverbranding (26).

In feite bevat matcha meer antioxidanten dan andere groene theeën, wat het tot een krachtig hulpmiddel maakt voor gewichtsverlies (27).

In een studie van 35 mensen leidde het consumeren van een groene thee-extract dat 1366 mg EGCG bevatte, tot een significante vermindering van lichaamsgewicht, BMI en lichaamsvetpercentage (28).

Een andere studie toonde aan dat het consumeren van matcha groene thee leidde tot een grotere vermindering van lichaamsgewicht, BMI, tailleomvang en heupomvang dan het consumeren van een lagere hoeveelheid (29).

Samenvatting

Hoewel het drinken van thee op zich niet zal leiden tot dramatisch gewichtsverlies, kunnen bepaalde theesoorten helpen bij het stimuleren van gewichtsverlies en het verbranden van buikvet, vooral wanneer ze worden gecombineerd met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging.

Groene thee, oolong thee, witte thee, rooibos thee, kruidenthee, zwarte thee en matcha thee zijn allemaal geweldige opties om te proberen als je op zoek bent naar een natuurlijk en smakelijk hulpmiddel om je gewichtsverliesdoelen te ondersteunen. Zorg ervoor dat je ze onbewerkt drinkt en vermijd het toevoegen van suiker of andere zoetstoffen om de gezondheidsvoordelen te maximaliseren.

Gerelateerde Berichten