Kan Het Drinken Van Bottenbouillon Elke Dag U Helpen Gewicht Te Verliezen?

Kan Het Drinken Van Bottenbouillon Elke Dag U Helpen Gewicht Te Verliezen?

Bottenbouillon is al duizenden jaren een culinair nietje.

Het is vooral populair onder mensen die een paleo-of keto-dieet volgen-en met goede reden.

Bottenbouillon is zeer voedzaam en kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben, waaronder het verbeteren van de gezondheid van de gewrichten, het verminderen van ontstekingen en het helpen behouden van een gezonde darm.

Sommige mensen beweren zelfs dat het drinken van bottenbouillon je kan helpen gewicht te verliezen. Dit artikel bespreekt de wetenschap achter de gewichtsverlies claims.

Wat is Bottenbouillon?

Bottenbouillon is een soort bouillon die wordt gemaakt door dierlijke botten en bindweefsel tot 24 uur in water te koken.

Dit lange kookproces haalt voedingsstoffen en mineralen uit de botten, zoals calcium, magnesium, kalium en collageen, een eiwit in bindweefsel dat belangrijk is voor de gezondheid van huid, haar en nagels.

Bottenbouillon bevat ook aminozuren zoals proline, glycine en arginine, die bouwstenen zijn van eiwitten waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmende effecten in het lichaam hebben.

Naast het feit dat het alleen wordt geconsumeerd, wordt bottenbouillon vaak gebruikt als basis voor soepen, stoofschotels en sauzen. Het kan worden gemaakt van de botten van vrijwel elk dier, maar kip-en rundvleesbotten zijn het populairst.

Kan helpen verminderen eetlust en calorie-inname

Het drinken van bottenbouillon kan helpen de eetlust en calorie-inname te verminderen, wat na verloop van tijd kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Een studie bij 10 obese vrouwen onderzocht de effecten van het consumeren van kippencollagehydrolysaat, of afgebroken collageen, op gevoelens van volheid en eetlust.

Na 60 dagen hadden de deelnemers een significant lager lichaamsgewicht, body mass index (BMI) en lichaamsvet, evenals hogere niveaus van volheid en verminderde niveaus van het hongerhormoon ghreline, vergeleken met een controlegroep die geen collageen consumeerde.

Bovendien bleek uit een kleine studie bij jonge mannen dat het consumeren van een op gelatine gebaseerd eiwitsupplement, dat een belangrijk onderdeel is van bottenbouillon, voor het slapengaan het gevoel van volheid verhoogde en de honger de volgende dag verminderde, vergeleken met een caseïnesupplement.

Gelatine is een eiwit dat zich vormt wanneer collageen afbreekt. Het bevat een unieke mix van aminozuren, waaronder glycine, proline en hydroxyproline, die niet worden aangetroffen in andere soorten eiwitten.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn er meer studies nodig om te bepalen hoe bottenbouillon de eetlust en calorie-inname bij grotere populaties kan beïnvloeden.

Kan post-oefening vetverbranding stimuleren

Het drinken van bottenbouillon kan helpen de vetverbranding te verhogen tijdens het herstel na de oefening.

Een kleine studie bij jonge mannen wees uit dat het consumeren van een gelatine supplement voor het slapengaan de snelheid van vetverbranding verhoogde en de snelheid van koolhydraatverbranding tijdens rust en lichaamsbeweging de volgende ochtend verminderde, vergeleken met een controlegroep.

Bovendien toonde een ander klein onderzoek aan dat het nemen van een glycinesupplement voor het slapengaan de deelnemers hielp sneller te herstellen van high-intensity interval training (HIIT) en hun prestaties tijdens een fietstest de volgende dag verbeterde, vergeleken met een controlegroep (7).

Hoewel deze studies niet direct de effecten van bottenbouillon op vetverbranding onderzochten, geven ze inzicht in hoe sommige van de belangrijkste voedingsstoffen het herstel en de prestaties na inspanning kunnen beïnvloeden.

Gemakkelijk op te nemen in uw dieet

bottenbouillon is veelzijdig en handig, waardoor het gemakkelijk in uw dieet kan worden opgenomen.

Je kunt het thuis maken door dierlijke botten 10-24 uur in water te sudderen en vervolgens de bouillon te spannen en op te slaan voor later gebruik.

Het is ook verkrijgbaar in vooraf gemaakte vloeibare of poedervormen bij de meeste supermarkten en online.

Je kunt bottenbouillon alleen drinken of gebruiken als basis voor soepen, sauzen en jus. Het kan zelfs worden gebruikt in plaats van water om granen zoals rijst of quinoa te koken om hun voedingswaarde en smaak te verhogen.

Sommige mensen voegen ook graag botbouillon toe aan koffie of smoothies voor een eiwitboost, maar houd er rekening mee dat het niet zo goed mengt als traditionele eiwitpoeders.

Gewichtsverlies komt neer op calorieën

Hoewel botbouillon enkele voordelen kan hebben voor gewichtsverlies, zoals het verbeteren van de volheid en het verminderen van de calorie-inname, is het belangrijk om te onthouden dat gewichtsverlies uiteindelijk neerkomt op het creëren van een calorietekort.

Met andere woorden, om af te vallen, moet je consequent minder calorieën consumeren dan je verbrandt door middel van lichaamsbeweging en dagelijkse activiteit.

Daarom, terwijl het drinken van bottenbouillon kan helpen bij het ondersteunen van uw inspanningen om gewicht te verliezen, is het geen wondermiddel. Het moet worden gecombineerd met andere gezonde leefgewoonten zoals een uitgebalanceerd dieet en regelmatige fysieke activiteit om zinvol, langdurig gewichtsverlies te bereiken.

Gerelateerde Berichten