De 5 gezondste oliën om mee te koken-en 5 om te vermijden

De 5 gezondste oliën om mee te koken-en 5 om te vermijden

Kookolie is een nietje in de meeste keukens, maar weet u welk type het gezondst is om te gebruiken? Niet alle kookoliën zijn gelijk gemaakt—sommige zijn geladen met verzadigde vetten, terwijl andere hoge niveaus van hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten bevatten. Hier is een blik op de top vijf gezonde bakolie die u zou moeten overwegen te gebruiken, evenals vijf oliën die u misschien wilt vermijden.

De 5 gezondste oliën om mee te koken:

Avocado Olie

Avocado-olie wordt geperst uit de vrucht van avocado ' s en is een geweldige bron van gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten. Het heeft een hoog rookpunt, wat betekent dat het tot hoge temperaturen kan worden verwarmd zonder schadelijke stoffen af te breken en vrij te geven. Avocado-olie is perfect voor frituren, sauteren en bakken. Het heeft een milde smaak die je eten niet zal overmeesteren en is ook een goede bron van antioxidanten en vitamine E en K.

Olijfolie

Olijfolie is een hoeksteen van het hart-gezonde mediterrane dieet en staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen. Extra vierge olijfolie (EVOO) wordt gemaakt van de eerste persing van olijven en is de hoogste kwaliteit en meest smaakvolle soort beschikbaar. Het zit vol met enkelvoudig onverzadigde vetten en antioxidanten, die kunnen helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Gebruik EVOO voor koken op laag tot middelhoog vuur, dressings en dips.

Kokosolie

Kokosolie heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen, en met goede reden. Het bevat veel verzadigd vet, maar het meeste is in de vorm van laurinezuur, wat verband houdt met verschillende gezondheidsvoordelen. Kokosolie is bestand tegen hoge temperaturen, waardoor het geschikt is voor bakken, sauteren en roerbakken. De unieke smaak voegt een heerlijke touch toe aan zoete en hartige gerechten.

Arachideolie

Pindaolie heeft een hoog rookpunt, waardoor het ideaal is voor frituren, roerbakken en sauteren. Het is meestal enkelvoudig onverzadigd vet en studies hebben aangetoond dat regelmatige consumptie van pindaolie het risico op hartaandoeningen kan helpen verlagen door het cholesterolgehalte te verbeteren en de vorming van bloedstolsels te voorkomen. Als u een pinda-allergie heeft of zich zorgen maakt over mogelijke allergietriggers, kunt u kiezen voor een andere olie.

Saffloerolie

Saffloerolie is afgeleid van de zaden van de saffloerplant en komt in twee variëteiten: hoog-oliezuur en regelmatig. Saffloerolie met een hoog oliezuurgehalte is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten, terwijl gewone saffloerolie een aanzienlijke hoeveelheid meervoudig onverzadigd vet bevat, met name omega-6-vetzuren. Met zijn hoge rookpunt is saffloerolie uitstekend geschikt voor kookmethoden zoals roerbakken en schroeien.

De 5 meest ongezonde oliën om te vermijden:

Canola Olie

Canola olie is controversieel omdat het is gemaakt van genetisch gemanipuleerd koolzaad en verwerkt met chemische oplosmiddelen en hoge hitte. Tijdens dit proces kan de olie geoxideerd raken en transvetten vormen, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Hoewel koolzaadolie wordt verkocht als een gezonde optie vanwege het lage verzadigde vetgehalte, maken het potentieel voor oxidatie en de aanwezigheid van kleine hoeveelheden transvetten het minder dan ideaal.

Plantenolie

Plantaardige olie is een algemene term voor oliën afgeleid van verschillende planten, waaronder sojabonen, maïs en katoenzaad. Deze oliën zijn sterk verwerkt en hebben de neiging om rijk te zijn aan omega-6-vetzuren, die ontstekingen in het lichaam kunnen bevorderen wanneer ze te veel worden geconsumeerd. Plantaardige oliën hebben vaak een hoog rookpunt, maar hun gebrek aan voedingsstoffen en potentiële gezondheidsrisico ' s maken ze beter af vermeden.

Zonnebloemolie

Zonnebloemolie wordt gewonnen uit zonnebloempitten en bevat voornamelijk meervoudig onverzadigde vetten. Hoewel het een aantal gezondheidsvoordelen biedt vanwege het vitamine E-gehalte, is het probleem met zonnebloemolie het zeer hoge omega-6-vetzuurgehalte. Overmatige consumptie van omega-6 kan leiden tot ontstekingen en is in verband gebracht met chronische ziekten.

Margarine

Hoewel het technisch gezien geen olie is, verdient margarine een vermelding omdat het vaak wordt gebruikt als botervervanger bij het koken en bakken. Margarine wordt gemaakt door middel van een industrieel proces dat plantaardige olie verandert in een vast vet. Dit proces creëert transvetten, waarvan is aangetoond dat ze het "slechte" LDL-cholesterol verhogen en het "goede" HDL-cholesterol verlagen, waardoor het risico op hartaandoeningen toeneemt.

Palmolie

Palmolie bevat veel verzadigd vet, wat kan bijdragen aan een hoog cholesterolgehalte en het risico op hartaandoeningen verhoogt. Het wordt vaak aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen en gebakken producten, en hoewel het een hoog rookpunt heeft, is de impact op het milieu ook zorgwekkend. De productie van palmolie heeft geleid tot aanzienlijke ontbossing en verlies van leefgebied voor bedreigde soorten.

Kortom, als het gaat om het kiezen van de gezondste bakoliën, kies dan voor die die minimaal zijn verwerkt en rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals avocado -, olijf -, kokos -, pinda-en saffloeroliën. Vermijd sterk bewerkte plantaardige oliën, evenals die rijk aan verzadigde of omega-6 vetzuren, zoals canola, zonnebloem, margarine, palmolie en sommige soorten saffloerolie. Vergeet niet om oliën met mate te gebruiken, want zelfs de gezondste zijn rijk aan calorieën en vet.

Gerelateerde Berichten