Er zijn meer voordelen dan schade: 7 calorierijke voedingsmiddelen die moeten worden gegeten, zelfs door af te vallen

Er zijn meer voordelen dan schade: 7 calorierijke voedingsmiddelen die moeten worden gegeten, zelfs door af te vallen

Het is een gemeenschappelijke misvatting dat het vermijden van hoogcalorische voedingsmiddelen de sleutel is tot gewichtsverlies. Terwijl het beperken van je calorie-inname zeker een rol speelt bij het beheersen van je gewicht, zijn er sommige hoogcalorische voedingsmiddelen die belangrijke voedingsstoffen bevatten en die zelfs kunnen helpen bij gewichtsverlies op de lange termijn. Hier zijn 7 hoogcalorische voedingsmiddelen die je zonder schuldgevoel kunt blijven eten, zelfs als je probeert af te vallen.

Avocado's

Avocado's zijn rijk aan gezonde vetten en zijn een uitstekende bron van vitamine E, kalium en vezels. Met ongeveer 225 calorieën per vrucht zijn avocado's zeker hoogcalorisch, maar de voordelen voor de gezondheid zijn significant. De gezonde vetten in avocado's kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het risico op hartziekten, en ze kunnen ook bijdragen aan een gevoel van volheid en tevredenheid, waardoor overeten wordt voorkomen. Vezels in avocado's kunnen ook helpen bij de spijsvertering en gewichtsbeheersing.

Avocado's zijn veelzijdig en kunnen op vele manieren in je dieet worden opgenomen. Je kunt ze pureren in smoothies, gebruiken als een spread op toast, of toevoegen aan salades en andere gerechten voor een voedzame en vullende boost. Ondanks hun hoge caloriegehalte zijn avocado's een uitstekende keuze voor mensen die op hun gewicht letten vanwege hun vermogen om je langer vol te laten voelen en de aanwezigheid van gezonde vetten en voedingsstoffen die essentieel zijn voor een goed gezondheid.

Noten en zaden

Noten en zaden, waaronder amandelen, walnoten, pecannoten, zonnebloempitten en pompoenpitten, zijn hoogcalorisch, maar ze bieden ook een reeks gezondheidsvoordelen. Ze zijn rijk aan eiwitten, gezonde vetten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Hoewel een handje noten ongeveer 160-200 calorieën kan bevatten, tonen studies aan dat het regelmatig eten van noten en zaden geassocieerd is met een lager lichaamsgewicht en een verminderd risico op obesitas.

De eiwitten en gezonde vetten in noten en zaden kunnen helpen bij het onderdrukken van de eetlust en het stimuleren van een gevoel van volheid, waardoor ze een geweldige snack zijn tussen maaltijden door. Bovendien zijn ze rijk aan voedingsstoffen zoals omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en het risico op hartaandoeningen en andere chronische aandoeningen kunnen verminderen. Het is belangrijk om noten en zaden in hun natuurlijke, ongezouten staat te consumeren om de voordelen optimaal te benutten en de calorie-inname te beperken.

Olijfolie

Olijfolie is een basis van het mediterrane dieet en staat bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan monononverzadigde vetten, die het cholesterolgehalte kunnen verlagen en het risico op hartaandoeningen verminderen. Met ongeveer 120 calorieën per eetlepel is het zeker hoogcalorisch, maar het is een veel gezondere optie dan andere vetten en oliën.

De voordelen van olijfolie voor gewichtsverlies zijn ook goed gedocumenteerd. Het kan helpen bij het verminderen van buikvet, dat geassocieerd is met een verhoogd risico op hartaandoeningen en diabetes. Olijfolie kan ook bijdragen aan een gevoel van volheid en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, waardoor schommelingen in de energie en eetlust worden voorkomen. Het is een veelzijdige toevoeging aan je keuken en kan worden gebruikt voor bakken, braden of als dressing voor salades en andere gerechten.

Zalm

Zalm is een voedzaam en hoogcalorisch voedsel, met ongeveer 200 calorieën per 85 gram. Het is een uitstekende bron van eiwitten van hoge kwaliteit en bevat ook hoge niveaus van gezonde vetten, met name omega-3 vetzuren. Deze vetten zijn essentieel voor een goede gezondheid en kunnen helpen bij het verlagen van het triglyceridengehalte in het bloed, het verminderen van ontstekingen en het beschermen tegen hartaandoeningen.

Studies hebben ook aangetoond dat het regelmatig consumeren van zalm kan bijdragen aan gewichtsverlies en het behoud van een gezond gewicht. De eiwitten in zalm kunnen helpen bij het stimuleren van een gevoel van volheid en het onderdrukken van de eetlust, waardoor het een geweldige keuze is voor diegenen die proberen af te vallen. Zalm is ook een bron van vitamine D, die belangrijk is voor een gezonde botten en een goed immuunsysteem. Het kan op vele manieren worden bereid en is een smakelijke en voedzame toevoeging aan elk dieet.

Gedroogd fruit

Gedroogd fruit, zoals rozijnen, dadels en abrikozen, heeft een hoog caloriegehalte omdat het watergehalte is verwijderd, waardoor een klein stukje zeer geconcentreerd is in voedingsstoffen en calorieën. Een klein handje gedroogd fruit kan al snel 100-200 calorieën bevatten. Toch zijn ze een uitstekende bron van vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Gedroogd fruit is ook een goede bron van voedingsvezels, die kunnen helpen bij de spijsvertering en het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ze kunnen ook bijdragen aan een gevoel van volheid en helpen bij het beheersen van de eetlust. Het is belangrijk om gedroogd fruit te consumeren in matigheid en het te zien als een traktatie, omdat het nog steeds suiker bevat, ook al is het natuurlijk. Kies voor gedroogd fruit zonder toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen voor de meeste gezondheidsvoordelen.

Quinoa

Quinoa is een veelzijdig pseudokorrel die in populariteit is toegenomen vanwege zijn voedingswaarde en unieke textuur. Het is een complete eiwitbron, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft. Quinoa is ook rijk aan vezels en bevat verschillende vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, magnesium en vitamine B. Met ongeveer 220 calorieën per gekookte kopje is quinoa zeker hoogcalorisch, maar de voedingswaarde rechtvaardigt de calorie-inname.

De eiwitten en vezels in quinoa kunnen helpen bij gewichtsbeheersing door een gevoel van volheid te bevorderen en de eetlust te onderdrukken. Het heeft ook een laag glycemisch index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel stabiel houdt en helpt voorkomen dat er energiepieken en -dalingen optreden. Quinoa is een uitstekend alternatief voor rijst of pasta en kan worden gebruikt in salades, stoofschotels of als een gezond bijgerecht.

Donkere chocolade

Donkere chocolade met een hoog cacaogehalte is een heerlijke traktatie die ook enkele opmerkelijke gezondheidsvoordelen biedt. Het is rijk aan antioxidanten, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en het risico op hartaandoeningen en bepaalde kankers kunnen verminderen. Donkere chocolade bevat ook mineralen zoals ijzer, magnesium en zink. Met ongeveer 150 calorieën per vierkante, is het zeker een hoogcalorische traktatie, maar in matigheid geconsumeerd kan het enkele belangrijke voordelen bieden.

Studies hebben aangetoond dat het regelmatig consumeren van donkere chocolade kan bijdragen aan gewichtsverlies en het behoud van een gezond gewicht. Het kan helpen bij het onderdrukken van de eetlust en het verminderen van verlangens naar zoetigheid. Het is belangrijk om te kiezen voor donkere chocolade met een cacaogehalte van ten minste 70% om de voordelen optimaal te benutten en de hoeveelheid toegevoegde suikers te beperken.

In conclusie, terwijl het beperken van je calorie-inname belangrijk kan zijn voor gewichtsverlies, betekent dit niet dat je al je favoriete hoogcalorische voedingsmiddelen moet vermijden. De bovenstaande voedingsmiddelen bieden een reeks gezondheidsvoordelen, van het verlagen van het risico op hartaandoeningen tot het helpen bij gewichtsverlies en gewichtsbeheersing. Het is belangrijk om ze in matigheid te consumeren en ze te combineren met een gebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging voor een optimale gezondheid. Er is geen enkel voedsel dat de sleutel is tot gewichtsverlies, maar door een verscheidenheid aan voedzame en smakelijke voedingsmiddelen te kiezen, kun je een gezond gewicht bereiken en behouden.

Gerelateerde Berichten