De 6 beste supplementen om cortisol te verlagen

De 6 beste supplementen om cortisol te verlagen

Cortisol is een hormoon dat door de bijnieren wordt geproduceerd als reactie op stress. Het wordt vaak het "stresshormoon" genoemd omdat het vrijkomt bij zowel fysieke als mentale stress. Cortisol heeft vele belangrijke functies in het lichaam, waaronder de regulering van de bloedsuikerspiegel, de immuunrespons en de ontstekingsreactie. Het helpt ook bij de omzetting van eiwitten in energie en het ondersteunt de gezonde werking van de hypothalamus en de hypofyse, die beide cruciaal zijn voor de regulering van veel lichaamsfuncties.

Hoewel cortisol essentieel is voor de gezondheid, kan te veel of te weinig ervan problemen veroorzaken. Chronisch verhoogde cortisolspiegels, die vaak worden geassocieerd met langdurige of ernstige stress, kunnen leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder gewichtstoename, slaapstoornissen, een verminderde immuunfunctie en een hoger risico op hart- en vaatziekten. Aan de andere kant kunnen te lage cortisolspiegels, een aandoening bekend als Addison-ziekte, vermoeidheid, lage bloedsuikerspiegel en buikpijn veroorzaken. Het is dus belangrijk om een gezond evenwicht te handhaven.

Gelukkig zijn er een aantal supplementen die kunnen helpen bij het ondersteunen van gezonde cortisolniveaus. Hier zijn zes van de beste supplementen om cortisol te verlagen:

Ashwagandha

  • Ashwagandha is een adaptogeen kruid dat al eeuwenlang gebruikt wordt in de Ayurvedische geneeskunde. Het is bekend om zijn vermogen om het lichaam te helpen bij het aanpassen aan stress. Meerdere studies hebben aangetoond dat ashwagandha de cortisolspiegels significant kan verlagen. In een studie daalden de cortisolniveaus bij mensen met chronische stress die 60 dagen lang ashwagandha-supplementen namen, met 27,9%.
  • Ashwagandha wordt gedacht dat het werkt door de activiteit te verminderen van het enzym dat betrokken is bij de synthese van cortisol. Het kan ook helpen bij het verhogen van de productie van serotonine, een neurotransmitter die een rol speelt bij de regulering van de stemming en het stressniveau.

Rhodiola

  • Rhodiola is een ander krachtig adaptogeen kruid dat traditioneel wordt gebruikt om energie te verhogen en het lichaam te helpen omgaan met fysieke en mentale stress. Het heeft aangetoond dat het de cortisolspiegels verlaagt en de weerstand tegen stress verbetert. In een placebogecontroleerde studie bij 101 personen die een rhodiola-supplement namen, ervoeren de deelnemers een vermindering van het stresssymptoom met 39,7% en een vermindering van de cortisolspiegels met 36,2%.
  • Rhodiola wordt gedacht dat het werkt door de activiteit te moduleren van het zenuwstelsel en de hypothalamus-hypofyse-bijnieras, die beide een belangrijke rol spelen bij de reactie van het lichaam op stress. Het kan ook helpen bij het verhogen van de concentraties van neurotransmitters die betrokken zijn bij de stemming en het cognitieve functioneren.

Theanine

  • Theanine is een aminozuur dat voornamelijk wordt gevonden in groene thee en is bekend om zijn kalmerende eigenschappen. Het is getoond dat het de cortisolspiegels verlaagt en de mentale focus en ontspanning verbetert. In een studie bij jonge volwassenen die een theanine-supplement namen voordat ze een stressvolle taak uitvoerden, werd een vermindering van de cortisolspiegels en een verbeterde cognitieve prestatie waargenomen.
  • Theanine wordt gedacht dat het werkt door de productie te verhogen van gamma-aminoboterzuur (GABA), een neurotransmitter die een kalmerend effect heeft op de hersenen. Het kan ook helpen bij het verminderen van de activiteit van op excitotoxiciteit gerichte neuronen, waardoor een gevoel van rust en ontspanning ontstaat.

Visolie

  • Visolie, rijk aan omega-3-vetzuren, is bekend om zijn vele gezondheidsvoordelen, waaronder het vermogen om cortisol te helpen reguleren. Omega-3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen en spelen een cruciale rol bij de structuur en functie van de celmembranen, inclusief die in de hersenen en het zenuwstelsel.
  • Studies hebben aangetoond dat supplementen met visolie de cortisolspiegels kunnen verlagen en de reactie op stress kunnen verbeteren. In een placebogecontroleerde studie bij gezonde volwassenen die visolie namen gedurende 12 weken, ervoer de groep die visolie nam een significante vermindering van de cortisolspiegels en een verbeterde stemming.

Vitamine C

  • Vitamine C is een krachtig antioxidant dat vele gezondheidsvoordelen biedt, waaronder het ondersteunen van een gezond immuunsysteem en het beschermen van de cellen tegen oxidatieve schade. Het speelt ook een rol bij de regulering van cortisol. Studies hebben aangetoond dat vitamine C de cortisolspiegels na fysieke inspanning kan verlagen en de bijnier kan helpen bij het reguleren van haar hormoonproductie.
  • In een studie bij gezonde mannen die een vitamine C-supplement namen, werd een vermindering van de cortisolspiegels waargenomen na een stressvolle gebeurtenis, samen met een verbeterde stemming en vermindering van het stressniveau. Vitamine C wordt gedacht dat het werkt door zijn antioxidant-eigenschappen, die helpen bij het verminderen van de oxidatieve stress die geassocieerd is met chronische stress.

Passiebloem

  • Passiebloem is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor zijn kalmerende en rustgevende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt om angst en slapeloosheid te verlichten, en kan ook helpen bij het verlagen van cortisol. Studies hebben aangetoond dat passiebloem de cortisolspiegels kan verlagen en de GABA-activiteit in de hersenen kan verhogen, wat leidt tot een gevoel van kalmte en ontspanning.
  • In een placebogecontroleerde studie bij gezonde volwassenen die een passiebloem-supplement namen, werd een vermindering van de cortisolspiegels waargenomen, samen met een verbeterde subjectieve beoordeling van de gemoedstoestand. Passiebloem wordt gedacht dat het werkt door de binding te verhogen van GABA aan zijn receptoren, wat een kalmerend effect heeft op het centrale zenuwstelsel.

In samenvatting, terwijl cortisol een essentieel hormoon is voor het lichaam, is het belangrijk om een gezond evenwicht te handhaven. Te veel of te weinig cortisol kan leiden tot gezondheidsproblemen. De bovenstaande supplementen bieden een natuurlijke manier om te helpen bij het ondersteunen van gezonde cortisolniveaus en het verbeteren van de reactie van het lichaam op stress. Het is altijd een goed idee om uw arts te raadplegen voordat u nieuwe supplementen gaat gebruiken, vooral als u een medische aandoening heeft of andere medicijnen gebruikt.

Gerelateerde Berichten